Municipiul Cluj-Napoca implementează programul „Vinerea Verde – Stop! Azi mașina stă pe loc!” , începând de vineri, 19 iunie. Programul este derulat de Primăria Cluj-Napoca și Compania de Transport Public (CTP) din oraș.
Primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că transportul public din oraș este gratuit în fiecare vineri. Astfel, în cadrul campaniei Vinerea Verde, clujenii pot circula cu transportul în comun în această zi fără bilet.
„Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca implementează programul
, în colaborare cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. În acest sens, în fiecare zi de vineri, clujenii și nu numai pot călători gratuit cu autobuzele, troleibuzele sau tramvaiele pe orice linie urbană”, a anunțat vineri dimineața Primăria Cluj-Napoca.
Toate costurile vor fi suportate de primărie.
„Pentru ca acest program să aibă un impact real asupra cetățenilor estimăm că acțiunile de procurare și validare a oricăror tipuri de titluri de călătorie gratuite în zilele de vineri ar putea îndepărta o parte din publicul țintă. Accesul la transportul gratuit de vineri va fi direct, simplu și atractiv.
Conform autorităților, proiectul vizează promovarea utilizării transportului public ecologic, că măsura de îmbunătăţire a calitătii aerului, dar şi de diminuare a nivelului de zgomot.
Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a declarat, în luna martie, că va începe un dialog cu primăriile pentru a instaura gratuitate pe mijloacele de transport în comun, în fiecare zi de vineri, în scopul diminuării poluării.
Orașul Cluj-Napoca a intrat într-un clasament al celor mai poluate oraşe din Europa, iar la un capitol este chiar lider. Conform Airly, una dintre companiile care monitorizează calitatea aerului pe continent, Clujul e oraşul european cu cea mai mare concentraţie de dioxid de azot.
Orașul are probleme serioase cu calitatea aerului, iar potrivit Wall Street, care citează datele Airly, unul dintre cele mai poluate oraşe ale Europei. Nici alte oraşe din ţară nu stau cu mult mai bine la acest capitol. Potrivit sursei citate, Clujul e lider de nedorit la nivel european (17.53), în timp ce Timişoara e aproape, pe locul 4 (14.84), Ploieştiul e pe 7 (13.38), iar Bucureştiul e pe locul 8 (13.33).
New York Times a publicat un studiu din care reieşea faptul că Clujul se află în fruntea clasamentului oraşelor cu aer poluat din România, potrivit unei hărţi interactive publicate de cercetătorii celebrei Universităţi Berkley.
Totodată, conform datelor publicate de americani, Cluj-Napoca ar fi fost cel mai poluat oraş din România. Astfel, în Bucureşti, cel mai mare nivel al poluării a fost de 1.272 µg/m3, în Constanţa – 1.575 µg/m3, în Braşov un nivel de 1134 µg/m3, în Oradea de 1330 µg/m3, în Iaşi de 1.146 µg/m3, în Timişoara – 118 µg/m3, în Craiova de 290 µg/m3, în Sibiu de 769 µg/m3.
Reacţia primarului Emil Boc nu s-a lăsat aşteptată. Edilul clujean a negat că oraşul în fruntea căruia se află ar fi printre cele mai poluate oraşe, ignorând datele oficiale.